Sluiten

Zonkracht

Omdat Playa del Carmen veel dichter bij de evenaar ligt dan Nederland is de zon hier ook veel krachtiger. Naast het warme klimaat zorgt de sterke zonkracht er ook voor dat je veel sneller te maken krijgt met de nadelige gevolgen van zonnestraling. Verbranding van de huid gebeurt hier vele malen sneller dan in Nederland. Zo ligt de gemiddelde zonkracht (UV-index) in Playa del Carmen in de minst krachtige maanden december, januari en februari al hoger dan in Nederland hartje zomer.

Vanaf maart tot en met oktober is de zon bij zonnig weer gemiddeld twee keer zo sterk als in Nederland in de maand juli. Zelfs als het bewolkt is is de zon nog krachtig genoeg om je vrij snel te doen verbranden.

Smeren

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: je moet veelvuldig en goed smeren met antizonnebrandmiddelen als je in Playa del Carmen blijft. Alleen op die manier kun je verantwoord zonnen en ervoor zorgen dat je niet verbrand. Gebruik een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor, het liefst tussen de 20 en 30. Hoger dan 30 heeft weinig nut. Je kunt beter wat vaker met een factor 30 smeren dan vertrouwen op een factor 50 zonnebrandcrème die vol zit met chemische vulmiddelen om de beschermingsfactor op te voeren.

In Mexicaanse natuurparken zoals Xel-Ha en Xcaret is alleen het gebruik van biologisch afbreekbare zonnebrandmiddelen toegestaan. De zonnebrandmiddelen die doorgaans in Nederland verkocht worden zijn hier niet toegestaan. Op de Nederlandse markt is vrijwel alles wat verkocht wordt op dit gebied niet biologisch afbreekbaar. Wie naar Playa del Carmen komt die kan deze middelen hier in de winkels kopen.

Uit de zon

Wat eigenlijk ook al in Europa geldt, geldt hier des te harder: blijf tussen 12 en 15 uur uit de zon. Op dit moment van de dag is de zon op haar allersterkst en verbrand je vrij gemakkelijk. Houd zeker (jonge) kinderen gedurende dit deel van de dag uit de zon. Benut dit tijdstip om uitgebreid in de schaduw te lunchen, wat te winkelen of om een lekkere siësta te houden. Houd er rekening mee dat de zonkracht ook sterk is als het bewolkt is. De 12-tot-3-regel is dan ook van kracht.

Wat als je toch verbrand bent?

Bij huidverbranding heeft je huid extra zorg en aandacht nodig. Smeer de huid minimaal een keer goed in met een goede verzorgende crème of lotion. Je kunt hiervoor een aftersunproduct gebruiken of een verzorgende bodylotion waar aloë vera in zit. Dit soort producten is in Playa del Carmen volop te koop. Indien de roodheid de volgende dag nog niet geheel verdwenen is dan kun je die dag het zwemmen en zonnebaden beter een keertje overslaan. Bezoek bij ernstige verbranding een arts of medische post.

zonkracht