Sluiten

Winkelen

Winkelliefhebbers komen prima aan hun trekken in Playa del Carmen. Vooral rondom 5th Avenue (Quinta Avenida) vind je enorm veel winkels waar je los kunt gaan. In de avonduren vind je met name in de buurt van de Mayarotonde ook een aantal kraampjes waar vooral handgemaakte producten zoals schilderijen en sieraden aangeboden worden.

De meeste winkels zijn gericht op toeristen, waardoor het aanbod wat eenzijdiger is dan het in eerste instantie lijkt. Het overgrote deel van het winkelaanbod bestaat uit souvenirshops, aangevuld met winkels waar je sigaren, zilveren sieraden, tequila en algemene producten zoals kleding, zonnebrillen, schoenen en sigaretten kunt kopen. Meer aanbod van algemene winkels en supermarkten vind je wat verder van 5th Avenue af. Een populair winkelcentrum dat wat meer aan de rand van de stad ligt is Centro Mayo. Voor een groter aanbod van shopping malls moet je naar Cancun reizen.

winkelen

Prijzen

Het kan wat betreft prijzen gunstig zijn om hier bepaalde goederen te kopen. Playa del Carmen is niet per definitie goedkoop als het gaat om winkelen, want de prijzen zijn hier aangepast aan de vele toeristen die hier komen. Deze voor Mexicaanse begrippen rijke mensen zullen hier in eerste instantie een vrij hoge prijs betalen. Op 5th Avenue geldt dat de prijzen in het zuidelijke deel, waar de passagiers van cruiseboten aankomen, in de regel wat hoger liggen dan wanneer je meer noordwaarts gaat winkelen. Het deel ten noorden van de Mayarotonde is het goedkopere stuk.

Afdingen

In Playa del Carmen kun je zeker afdingen. Hoewel sommige winkels (officiële merkwinkels) wel vaste prijzen hanteren, is het in veel winkels nog steeds een sport om de genoemde prijs als een vraagprijs te zien en van daaruit te gaan onderhandelen. Bij winkels waar geen prijzen vermeld staan bij de aangeboden artikelen is dit gebruikelijker dan op plekken waar wel netjes overal prijzen bij staan.

Denk bij afdingen niet aan mediterrane toestanden waarbij je soms tot meer dan de helft van de prijs afhaalt. Normaal kun je zo’n tien tot twintig procent afdingen, soms iets meer. Als er meer af kan dan zal de openingsprijs in eerste instantie al veel te hoog geweest zijn waarna de verkoper al zelf de prijs snel verlaagt. Zo geeft hij de klant het gevoel een flinke korting te geven in de hoop dat deze dan snel toehapt. In de praktijk is deze prijs vaak ook nog te hoog.

Souvenirs

Souvenirs

Er zijn weinig vakantiebestemmingen waar je zo’n enorm aanbod van souvenirs hebt als in dit deel van Mexico. Je hebt hier natuurlijk een hoop meuk zoals je ze op veel plaatsen ziet, waar dan de woorden “Playa del Carmen” in plaats van Miami, Chersonissos, Barcelona of Honolulu op de souvenirs staan afgebeeld. Daarnaast heb je enorm veel typisch Mexicaanse souvenirs die soms prachtig en soms ook compleet over de top zijn. Vergeet echter niet dat kleurrijk en veel glitter hoort bij de cultuur, waardoor iets wat in eerste instantie te bont lijkt aan de andere kant wel iets is wat bij Mexico hoort. Daardoor krijgen de vele kleuren een andere betekenis. Vanwege de aanwezigheid van veel Maya-gerelateerde bezienswaardigheden op Yucatan zie je veel souvenirs die hier mee te maken hebben.

Wat je hier natuurlijk ook volop kunt kopen is tequila in alle prijsklassen, de typisch Mexicaanse sombrero’s en Mexicaanse kunstnijverheid zoals keramiek, borduurwerken, sjaals en huipiles (de handgeweven maya-tunieken). Vooral kinderen vinden de vele kleurrijke maskers leuk die bij het Mexicaans worstelen gebruikt worden (lucha libre). Hoewel je deze kleurrijke maskers tegenwoordig ook in Nederland via internet kunt kopen is het natuurlijk veel leuker om zoiets zelf in Mexico uit te kiezen.