Sluiten

Het weer in Playa del Carmen

In Playa del Carmen heerst een tropisch savanneklimaat dat het hele jaar door garant staat voor warm tot zeer warm weer. Playa del Carmen kent twee seizoenen: een lang droger seizoen dat loopt van december tot en met juni en natter seizoen dat loopt van juli tot en met november. Hoewel de hoeveelheden neerslag hoger zijn in dit deel van het jaar is er geen sprake van een echte moessonperiode. Wel is er een verhoogde kans op buien en zelfs dagen waarin het overwegend grijs en nat is kunnen vooral vanaf juli tot en met november vaker voorkomen.

Wat je vooral merkt, is dat al in juni de relatieve luchtvochtigheid toeneemt waardoor het in combinatie met de tropische temperaturen benauwd aanvoelt. In de drogere periode zorgt de noordoostpassaat ervoor dat het ‘s avonds wat verder afkoelt dan in de tweede helft van het jaar. Hierdoor kan het ‘s avonds wat frisser aanvoelen. Het is daarom aan te bevelen in ieder geval iets van een trui of vest mee te nemen in je bagage als je naar Playa del Carmen op vakantie gaat..

weer in Playa del Carmen

Temperaturen

Koud is het eigenlijk nooit in Playa del Carmen. Zelfs tijdens de koelste dagen ligt de maximumtemperatuur altijd nog (ruim) boven de twintig graden. ‘s Nachts koelt het dan af naar 14 tot 20 graden. In mei en juni worden vaak de hoogste temperaturen gemeten, waarna het aanbrekende nattere seizoen ervoor zorgt dat de gemiddelde maximumtemperatuur een of twee graden daalt. Het kwik blijft vanaf juli tot en met oktober eigenlijk vrijwel altijd boven de twintig graden hangen in de nacht. De zwoelste avonden ervaar je dan ook in deze periode.

Klimaattabel Playa del Carmen

  Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Gemiddeld max. (°C) 28 29 31 32 32 32 33 33 32 31 29 29
Gemiddeld min. (°C) 19 19 20 21 22 23 23 24 23 22 21 19
Uren zon per dag 6 7 8 8 8 7 7 7 6 6 6 6
Neerslag (mm) 77 56 39 48 110 189 124 156 258 212 105 96

Zeewatertemperatuur

Het zeewater is het hele jaar door aangenaam warm. In de koelste maanden heeft het zeewater een gemiddelde temperatuur van 25 tot 26 graden Celsius. Tussen juli en oktober is het zeewater het warmste met een temperatuur die dan normaal gesproken rond de 29 graden ligt. Over het algemeen geldt dat zwembadwater rond dezelfde temperaturen ligt als het zeewater. Echter kan het zwembadwater in periodes dat de minimum temperaturen onder de 23-24 graden liggen iets verder afkoelen waardoor met name in de periode november tot en met mei het zwembadwater iets koeler kan zijn dan de zee.

beste reisperiode

beste reisperiode

Klimatologisch gezien zijn december, april, mei en juni de aangenaamste maanden om naar Playa del Carmen te reizen. Uitgebreide info over de beste maanden voor een Playa del Carmen vakantie.

lees verder
diepe depressie bij Playa del Carmen

orkanen

Er is een kleine kans dat je tijdens je vakantie in Playa del Carmen te maken krijgt met een orkaan of tropisch storm. Tropische stormen en depressies kunnen in de periode juli tot en met oktober zorgen voor slecht weer met veel regen en wind.

lees verder