Sluiten

De stranden van Playa del Carmen

Playa del Carmen betekent letterlijk ‘het strand van Carmen’. De stad is dan ook vernoemd naar het prachtige strand waar het aan ligt. De stranden van Playa del Carmen vormen dé topattractie van deze badplaats. Het strand bestaat uit één hoofdstrand (‘Main Beach’ of ‘Playa del Carmen strand’) dat zowel in zuidelijke richting als in noordelijke richting uitloopt in een aantal andere stranden zoals Playa Tukan Beach, Playa Thai, Marmita Beach, Shangri-La Beach, Zubul Beach en Coco Beach.

Alle stranden in Mexico zijn eigendom van de staat, dus vrij toegankelijk voor iedereen. Ter hoogte van de hotels mogen ze je als niet-gast pas weigeren waar het officiële strand ophoudt. Wel zijn in de regel de strandstoelen, parasols en tafeltjes die voor een hotel staan uitsluitend bedoeld voor gasten van het betreffende hotel.

Op sommige plekken zie je zogenaamde beachclubs waar je als bezoeker kunt genieten van een drankje. Vaak kun je daar gratis gebruikmaken van de voorzieningen zolang als je consumeert.

Zandstranden

strand in Playa del Carmen

De stranden van Playa del Carmen kunnen het best omschreven worden als witte zandstranden. Het zand is iets grover van structuur, vergelijkbaar met zout. Wel erg aangenaam om overheen te lopen of om in te liggen. Bij een beetje wind waait het iets minder gemakkelijk op. Tijdens de heetste dagen kan het strand te warm worden om met blote voeten overheen te lopen. Slippers om je voeten te beschermen zijn dan aan te raden.

Op sommige plekken zitten er soms een aantal kleine stenen door het zand vermengd, zoals vlak bij de aanlegpier voor cruisebootpassagiers bij het Gran Porto Real Resort. Het strand loopt geleidelijk over in de zee, ook weer met uitzondering van het Gran Porto Real Resort waar in de branding witte zandzakken ervoor moeten zorgen dat de zee het strand niet afbreekt. Wie echter tientallen meters in noordelijke richting loopt die kan voor The Royal Playa del Carmen zo de zee in lopen.

De zee

Vooral bij zonnig weer zie je hoe prachtig de kleurschakeringen van de zee ter hoogte van Playa del Carmen zijn. De eerste tientallen tot honderden meters zee bestaat uit een prachtige mix van azuurblauwe, groene en blauwe tinten zoals je ze in vakantiefolders van tropische bestemmingen ziet staan. Pas een stuk verderop wordt de zee donkerblauw.

Binnen de strook dicht langs de kust zie je soms donkere plekken. Dit kunnen rotsformaties zijn of vlakken met grassen of andere begroeiing op de zeebodem. Het zeewater is altijd aangenaam warm. In de koelste maanden (de winter) heeft het water altijd nog een temperatuur van 25-26 graden, wat aanzienlijk warmer is dan het Noordzeewater in Nederland tijdens de warmste maand augustus. Naarmate het kalenderjaar vordert loopt de zeewatertemperatuur op naar 29 of soms zelfs 30 graden Celsius in de periode juli tot en met oktober.

Kinderen

Het strand en de zee zijn redelijk veilig tot veilig voor jonge kinderen. Zorg ervoor dat kinderen die niet kunnen zwemmen altijd onder toezicht van een volwassene de zee in gaat. Er staat in Playa del Carmen altijd een voelbare stroming. Ook is er altijd wel iets van golven waar te nemen. Juist op dagen dat de zee ogenschijnlijk rustig is kan juist de onderstroming erg sterk zijn. Dit gebeurt op de vrij zeldzame dagen dat er sprake is van aan aflandige wind. De meeste dagen waait de wind in Playa del Carmen uit noordoostelijke richting. Deze passaatwind is kenmerkend voor een redelijk deel van het Caribisch gebied.

In Playa del Carmen kent men een vlaggensysteem om de veiligheidssituatie van de zee weer te geven. Groene vlag betekent veilig (met inachtname van de standaard veiligheidsregels). Een gele vlag betekent opletten. Deze wordt vooral gebruikt bij een sterke onderstroming of hogere golven. Een rode vlag betekent dat je de zee op deze plek niet in moet gaan omdat het gevaarlijk is. Soms wordt een rode vlag zeer lokaal toegepast zoals vlak bij een pier. Dan kan er vijftig meter verderop ineens wel een groene vlag staan.

Lifeguards zijn zeer beperkt aanwezig langs de stranden. Neem daarom als ouders je verantwoordelijkheid en zorg ervoor dat je kinderen veilig kunnen zwemmen.

Begroeiing

stranden

De stranden van Playa del Carmen zijn hoofdzakelijk onbegroeid. Palmbomen staan wat verder van de branding af, in de zones die bij de hotels horen. Sommige hotels hebben ervoor gekozen om direct achter de publieke strook strand een stuk strand aan te leggen dat wel vol palmbomen staat. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de twee luxe Riu Palace resorts in de wijk Playacar. In deze wijk zijn op het strand wel een paar jonge palmbomen aangeplant. Ook langs de pier van de veerpont naar Cozumel staan er een paar palmbomen. Grassen en struiken tref je op de stranden van Playa del Carmen niet aan.

Onderhoud

Het onderhoud van de stranden wordt geregeld door de gemeente Playa del Carmen. Zij zorgt ervoor dat het aangespoelde zeewier van tijd tot tijd verwijderd wordt, dat het vuil opgeruimd wordt en dat de stranden uiteindelijk schoon en attractief blijven.

Nudisme

Elke vorm van (semi-)naaktheid is officieel niet toegestaan. Ook kent Playa del Carmen geen officieuze naaktstranden. Wie betrapt wordt op naakt zonnen die zal gevraagd worden het strand te verlaten of wordt gearresteerd. Ook bij topless zonnen of het dragen van bikinibroekjes waarbij de billen praktisch volledig zichtbaar zijn, hebben agenten het recht iemand te arresteren. Er zijn geen verhalen bekend dat het inderdaad zover gekomen is.

Voorzieningen

Wil je wat eten of drinken op of langs het strand van Playa del Carmen? Vooral langs het hoofdstrand vind je meerdere horecagelegenheden waar je wat kunt nuttigen. Een dienst die je op het strand op meerdere plekken terugziet, is het laten masseren op het strand. Door het enorme aanbod (ook buiten de stranden) liggen de prijzen voor een massage soms op een belachelijk laag niveau.

Snorkelen

Sommige toeristenboekjes en websites melden nog dat je prachtig kunt snorkelen langs de stranden van Playa del Carmen. Ja, je kunt met een snorkeluitrusting in het water gaan liggen en staren naar een praktisch lege zeebomen. Door het verdwijnen van koraal vlak voor de kust van Playa del Carmen en overbevissing is de hoeveelheid vis die direct voor de kust van Playa del Carmen zwemt zeer laag.

Wie wil snorkelen die kan beter enkele tientallen euro’s uitgeven om met een snorkeltour mee te gaan waarbij je wél allerlei prachtige tropische vissen kunt bewonderen bij koraalrif.

Watersport

Kitesurfers en liefhebbers van andere watersporten zoals wakeboarden en windsurfen die moeten het vooral op Playa Tukan zoeken. Dit strand zit ter hoogte van Calle 28. Wie geen eigen materiaal heeft meegenomen die kan dit hier huren.