Sluiten

Orkanen

Bij speciale omstandigheden kunnen er in de periode juli tot en met november orkanen ontstaan die het Caribisch gebied intrekken. Deze supersterke tropische stormen kunnen voor veel regen en wind zorgen met alle gevolgen van dien. Zo werd Yucatan, waar Playa del Carmen ligt, in oktober 2005 getroffen door orkaan Wilma die flink huisgehouden heeft. Dankzij goede evacuatieprocedures en andere noodmaatregelen is het aantal dodelijke slachtoffers toen tot zeven beperkt. De schade die de orkaan veroorzaakt heeft aan gebouwen, natuur en infrastructuur was toen wel enorm.

De kans dat je te maken krijgt met een orkaan terwijl je in Mexico zit is veel kleiner dan het lijkt. Gemiddeld wordt Yucatan eens in de 5 tot 15 jaar getroffen door een orkaan. Het aantal dagen dat de orkaan merkbaar is, is ongeveer een tot twee dagen. Reëel gezien is de kans dat er een orkaan tijdens jouw vakantie voorbijkomt ongeveer 0,1%. Gelukkig is het ruim genoeg van tevoren te bepalen of er inderdaad een risico is dat dit deel van Mexico getroffen kan worden door een orkaan of te maken kan krijgen met zware neerslag als gevolg van orkaanactiviteit in omringende gebieden. Redelijk nauwkeurige informatie is er ongeveer 24 tot 48 uur voordat een orkaan het gebied treft. Dat is voldoende om de nodige maatregelen te nemen.

Voorzorgsmaatregelen

diepe depressie bij Playa del Carmen

De gemeente Playa del Carmen heeft een speciaal noodplan voor het geval de stad getroffen kan worden door een orkaan. Hierin ligt vastgelegd waar gasten uit bepaalde accommodaties moeten schuilen voor de orkaan en hoe zij daar gebracht worden. Mogelijk wordt er in de eigen accommodatie geschuild, mogelijk wordt er geëvacueerd.

Het is belangrijk om te allen tijde de instructies van hotelpersoneel en de autoriteiten op te volgen. Zodra de orkaan voorbijgeraasd is, hoeft het nog niet automatisch veilig te zijn buiten. Er kunnen stroomkabels rondslingeren, bomen omvallen of andere gevaren op de loer liggen. Indien het net nodig is, kun je de eerste dag na de orkaan beter niet buiten komen.

Vliegen tijdens een storm

Op de dag dat een orkaan actief is op het schiereiland Yucatan zal er vrijwel zeker geen vliegverkeer plaatsvinden. Normaal gesproken sluit de luchthaven van Cancun dan in zijn geheel. Indien je op die dag naar Cancun zou vliegen of juist vanaf het vliegveld van Cancun huiswaarts zou keren dan zal er een alternatief reisschema komen.

Vanuit Nederland dien je contact te houden met uw reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij over een alternatieve vertrekdatum en/of vertrektijd. Vakantiegangers die terug moeten vliegen vanuit Mexico dienen ter plaatse de instructies van de hostess te volgen. Die zal haar informatie hoogstwaarschijnlijk verspreiden via informatiemappen, de receptie of mogelijk per telefoon. Wie zelf een los vliegticket geboekt heeft die moet contact houden met de luchtvaartmaatschappij.