Sluiten

Mayacultuur

Mayacultuur

De Maya’s zijn eeuwenlang de belangrijkste bewoners geweest op het schiereiland Yucatan. De komst van de Spanjaarden die vooral op zoek waren naar rijkdommen hebben heeft het einde betekent van de macht van de Maya’s. Nog steeds maken de Maya’s deel uit van de samenleving in Playa del Carmen en de rest van Yucatan. Grote kans dat in het hotel waar je verblijft Maya’s rondlopen die je bedienen, je kamer schoonmaken of het eten bereiden.

Binnen Yucatan vind je de grootste groep hedendaagse Maya’s. Van de enkele miljoenen Maya’s die hier nog leven spreekt rond de één miljoen mensen nog de Mayataal. Maya-mannen herken je aan de geringe lengte, het feit dat ze relatief gespierd zijn en het er op lijkt alsof ze geen nek hebben.

Mythes

De vroegere Maya’s leefden verspreid over een gebied dat een deel van Mexico, Belize, El Salvador en Guatemala beslaat. Over de Maya’s heeft men lange tijd gedacht dat hun beschaving veel verder ontwikkeld was dan andere beschavingen die binnen hetzelfde tijdperk op de aarde leefden. Zo heeft men altijd gedacht dat de Maya’s zich onderscheidden van veel andere volkeren omdat ze zeer vredelievend zouden zijn. Er is inmiddels voldoende bewijs dat ook de oude Maya’s niet vies waren van oorlog, geweld en mensenoffers. Wel waren de oude Maya’s ver ontwikkeld op het gebied van astronomie.
Binnen sommige theorieën zouden de Maya’s contact gehad hebben met buitenaards leven of zelf afstammen van een volk dat elders in het universum leeft. Deze theorieën zijn tot op heden nog steeds niet met sluitend bewijs onderbouwd.

Verder bestaat de mythe dat de Maya’s het einde der tijden voorspelden met hun eigen Maya-kalender. Het jaar 2012 had volgens de interpretatie van sommigen het einde van de aarde moeten betekenen in de vorm zoals wij die kennen. Er zijn zelfs veel boeken, films en zelfs enkele religieuze bewegingen gebaseerd op de mythe dat de Maya’s het einde van de aarde voorspellen in het doemjaar 2012. Het feit dat je dit verhaal nu leest, bewijst dat de veronderstelling dat de aarde in 2012 zou vergaan niet klopt.

Chichén Itzá

Bezienswaardigheden rondom Playa del Carmen

Feit is dat de Mayacultuur één van de interessantste en tot de verbeelding sprekende inheemse culturen van Latijns-Amerika is. De vele bouwwerken, ruïnes en steden die je nu nog terugvindt in onder andere Yucatan vormen een belangrijke reden voor veel toeristen om juist dit deel van Mexico te bezoeken. Zo is de oude Mayastad Chichén Itzá een van de nieuwe zeven wereldwonderen. Het complex trekt dagelijks duizenden bezoekers die zwaar onder de indruk zijn van bouwwerken zoals de 24 meter hoge piramide El Castillo, de Balspelplaats en de Tempel van de Krijgers.

Wie vanuit Playa del Carmen naar Chichén Itzá wil reizen die moet rekening houden met een rit van ongeveer 3 uur en ook weer 3 uur terug. Indien je met een georganiseerde excursie meegaat dan kan de reistijd door het oppikken en wegbrengen van gasten in andere hotels nog iets verder oplopen. De piramide mag tegenwoordig niet meer beklommen worden.

Uxmal

De Mayastad Uxmal is in de Puuc-stijl gebouw, waarmee het wat betreft architectuur afwijkt van de eerder genoemde stad Chichén Itzá. Spectaculair is de Piramide van de Tovenaar, een ovale piramide met een hoogte van maar liefst 35 meter waar men in totaal bijna vier eeuwen (!) aan gebouwd heeft. Zeker ook prachtig zijn het Nonnenklooster en het Gouverneurspaleis. Uxmal ligt op ruim vier uur rijden van Playa del Carmen. Het handigste is om deze plek in twee dagen te bezoeken met een gecombineerd bezoek aan de stad Merida.

Tulum

Tulum

De dichtst bij Playa del Carmen gelegen grotere archeologische vindplaats wordt gevormd door de ruïnes van Tulum. Uniek aan deze plaats is dat het direct bij de zee ligt, op een klif die tot vijftien meter hoog is. Beneden ligt een prachtig strand waar je als bezoeker gewoon mag zwemmen als je dat wilt. Als je geluk hebt dan kom je in het water nog een zeeschildpad tegen. Tulum is geheel ommuurd. Om de ruïnes te bezoeken moet je door een ingang waar de Maya’s rechtop doorheen konden, maar menig westerse man toch echt moet bukken.

Ek Balam

De archeologische site Ek Balam is één van de recentste vondsten. Hoewel Chichén Itzá veel bekender is geven sommige mensen de voorkeur aan deze oude Mayastad omdat de tempel hier nog wel beklommen mag worden. Kenmerkend voor Ek Balam is verder de uitstekende staat waarin de beeldwerken zich bevinden.

Ek-Balam is gebouwd vanaf ongeveer een eeuw na het begin van onze jaartelling ten kende haar belangrijkste bloeiperiode tussen ongeveer 700 en 1200 na Christus. Ek Balam ligt ten noordoosten van Chichén Itzá. Wie met eigen vervoer gaat die zou beide oude steden op één dag kunnen doen, mits er al rond zonsopkomst vertrokken wordt.