Sluiten

Handig om te weten

Ga je op vakantie naar Playa del Carmen en wil je niet voor onaangename verrassingen komen te staan? Het is dan verstandig om je goed op je reis voor te bereiden. Op deze pagina lees je beknopte, maar duidelijke informatie die van toepassing is voor Playa del Carmen. We hebben deze informatie zoveel mogelijk uit eigen ervaring geschreven. Mocht er iets niet (meer) kloppen volgens jou, neem dan eventjes contact met ons op zodat we de informatie waar nodig aan kunnen passen.

Op deze pagina bieden we algemene praktische info over Playa del Carmen. Voor sommige zaken zoals (openbaar) vervoer, geld, fooien en zonkracht verwijzen we graag naar de specifieke pagina’s over deze onderwerpen.

Apotheken

Playa del Carmen kent een redelijk groot aantal apotheken die verspreid over de stad zitten. Basismedicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn kun je in veel grotere toeristenwinkels aan 5th Avenue kopen. Houd er rekening mee dat sommige medicijnen aanzienlijk duurder of lastiger beschikbaar kunnen zijn. Het is vanwege de risico’s sowieso aan te raden om voor een vakantie naar Playa del Carmen een reisverzekering met medische dekking af te sluiten.

Benzine

In Playa del Carmen vind je een paar benzinestations in de buurt van de snelweg naar Cancun en Tulum. Deze Pemex benzinestations hebben bemande benzinepompen. Benzine is voor Nederlandse begrippen zeer goedkoop.

Benzine

Drinkwater

Het leidingwater is niet drinkbaar. Drink daarom water uit flessen (aqua purificada). In sommige hotels hebben ze waterkoelers in de gangen staan. IJsblokjes die in Playa del Carmen gebruikt worden zijn ook gemaakt van dit zuivere water en kunnen dus zonder problemen gebruikt worden.

Elektriciteit

De voltage in Mexico is 110 volt. Kijk daarom of de meegebrachte apparatuur inderdaad op 110 volt werkt (bij ons is het 220-230 volt). Omdat men in Mexico werkt met de Amerikaanse stekkers en stopcontacten heb je een adapter of wereldstekker nodig om gebruik te kunnen maken van elektriciteit.

Fooien

Indien er geen bedieningsgeld op de rekening staat is het geven van een fooi van 10 tot 15 procent normaal. Vergeet ook niet om af en toe wat geld achter te laten voor het kamermeisje.

alles over fooien geven in Playa del Carmen
Fooien

Geld

In Playa del Carmen betaal je vooral met de Mexicaanse peso, wat de officiële munt van Mexico is. Amerikaanse dollars worden ook geaccepteerd, maar je betaalt dan wel een redelijk ongunstige wisselkoers. Hetzelfde geldt voor betalen met euro’s.

alles over geld en betalen in Playa del Carmen

Geldautomaten

Wie geld wil pinnen in Playa del Carmen die kan dat praktisch op bijna iedere hoek van de straat. Vooral rondom 5th Avenue vind je veel geldautomaten. Let wel op, want sommige automaten geven alleen Mexicaanse pesos terwijl andere ATM’s alleen maar Amerikaanse dollars uitspuwen.

Internet / wifi

Steeds meer hotels bieden gratis wifi aan en zelfs op straat kun je op steeds meer plekken gratis internetten via een draadloos netwerk. Vooral in en rondom horecagelegenheden aan 5th Avenue heb je veel open netwerken. Als je via het mobiele netwerk gaat surfen dan kan dat een erg duur geintje zijn. Let er daarom op of dataroaming uitstaat of dat je goed op de hoogte bent van de tarieven voor dataverkeer via je mobiele telefoon.

Tijdverschil

In Playa del Carmen is het 7 uur vroeger dan in Nederland. Mexico kent ook een zomertijdregeling, waardoor het tijdsverschil zowel in de winter als in de zomer geldt. De jetlag als gevolg van het tijdsverschil is na de terugreis vaak heftiger dan na de heenreis.

Veiligheid

Playa del Carmen is een relatief veilige vakantiebestemming. Drugsgerelateerd geweld, zoals in de media veelvuldig te lezen is, komt in dit deel van Mexico niet voor. Wel moet je zoals op iedere vakantiebestemming oppassen met je geld en waardevolle spullen. Waar veel toeristen komen is ook de kans om slachtoffer van diefstal of zakkenrollerij te worden een stuk groter. Maak daarom indien mogelijk gebruik van kluisjes in je hotelkamer of appartement. Probeer ook om niet altijd al je geld en bankpassen bij je te dragen.

Visum

Houders van een Nederlands paspoort hebben geen visum nodig, maar krijgen een afgestempeld deel van hun toeristenkaart mee bij de douane op het vliegveld. Bewaar dit deel goed bij je paspoort, want je moet dit inleveren bij vertrek.

Zonkracht

Omdat Playa del Carmen veel dichter bij de evenaar ligt dan Nederland is de zon hier ook veel krachtiger. Naast het warme klimaat zorgt de sterke zonkracht er ook voor dat je veel sneller te maken krijgt met de nadelige gevolgen van zonnestraling. Verbranding van de huid gebeurt hier vele malen sneller dan in Nederland. Zo ligt de gemiddelde zonkracht (UV-index) in Playa del Carmen in de minst krachtige maanden december, januari en februari al hoger dan in Nederland hartje zomer.

alles over de zonkracht in Playa del Carmen
zonkracht