Sluiten

Flora en fauna

Het landschap van het hele schiereiland Yucatan is vrij eenzijdig. Het bestaat vooral uit kalksteen met ondergrondse rivieren en dicht begroeide jungle die vooral bestaat uit lage bomen en struiken. Verder vind je hier enorm veel cenotes, in totaal ongeveer drieduizend.

De reden dat je op het schiereiland geen hoge bomen tegenkomt, is het feit dat er zo af en toe een orkaan over of langs Yucatan waait. Deze zeer krachtige tropische stormen maken de overlevingskans van te hoge begroeiing zeer klein. Hoge bomen vangen immers veel wind, een feit dat ze hier in Yucatan zeer kwetsbaar maakt. De natuur ziet er wat betreft hoogte dan ook erg eenzijdig uit, ondanks dat er wel een zeer grote diversiteit aan bomen, planten en struiken is. Yucatan kent ook redelijk wat mangrovegebieden die hun eigen biosfeer kennen binnen de natuur in dit deel.

Yucatan is wat betreft het aanbod van flora en fauna een interessante bestemming, waar wij op deze pagina graag wat dieper op in gaan.

flora in Yucatan

Kauwgomboom

In de buurt van Playa del Carmen vind je de Manilka chicle, een boom die natuurlijke gom levert: chicle. De Maya’s tapten chicle af om er kauwgom van te maken. Aan deze kauwgom werden geen kleur- of smaakstoffen aan toegevoegd. De reden waarom de Maya’s kauwgom gebruikten omdat ze geloofden dat het een reinigende werking op hun gebit had. Jarenlang werd chicle via Puerto Morelos geëxporteerd voor commerciële productie van kauwgom in de Verenigde Staten. Dit stopte op het moment dat met deze duurdere gom ging vervangen door een synthetische rubbersoort die uit aardolie gewonnen wordt.

Cactussen

Op Yucatan vind je honderden cactussoorten. In tegenstelling tot sommige Caribische eilanden waar je complete cactustuinen hebt maken de cactussen hier deel uit van de dichte tropische begroeiing die je op heel Yucatan terugvindt. Sommige cactussen vind je terug op de menukaarten in Playa del Carmen. Zo heb je cactussap, cactussalades, gefrituurde stukken cactus en ook wordt cactus verwerkt binnen sommige lokale gerechten.

Diersoorten

aapje

In en rondom Playa del Carmen vind je enorm veel diersoorten die je in Nederland alleen maar in de dierentuin kunt vinden. Zo leven hier twee apensoorten in het wild, leven er maar liefst 39 slangensoorten (waarvan 4 soorten giftig zijn) en zul je op veel plekken leguanen tegenkomen in allerlei formaten. Een ander reptiel dat hier leeft, is de krokodil. De kans dat je die in Playa del Carmen tegenkomt is echter enorm klein. Zowel de zoetwater als zoutwaterkrokodillen zijn er verjaagd om ervoor te zorgen dat toeristen veilig langs de kust kunnen verblijven.

Andere diersoorten die je hier ziet zijn wasberen, herten, coati’s, eekhoorns en gordeldieren. Poema’s en jaguars kunnen landinwaarts nog voorkomen, maar zijn de afgelopen decennia door het oprukken van het toerisme aanzienlijk zeldzamer geworden op Yucatan.

Vogels

Als je op het strand van Playa del Carmen zit dan is de kans groot dat je naast de vrij normale vogels zoals zeemeeuwen ook zo af en toe een pelikaan ziet vliegen of een zeearend boven de zee ziet hangen. Twee prachtige vogelsoorten die hier verder voorkomen zijn de toekan (tukan) en de Yucatan papegaai.

Onderwaterwereld

De Caribische zee herbergt een grote variatie aan tropische vissen. Vooral de koraalriffen zijn perfecte plekken om allerlei vissoorten te zien. Behalve vis zwemmen er nog steeds dolfijnen voor de kust van Playa del Carmen. Hun aantal is in de loop der jaren wel afgenomen waardoor de kans dat je ze ziet zwemmen steeds kleiner wordt.

Vanuit Playa del Carmen kun je nog wel met dolfijnentochten mee waarbij je per boot op zoek gaat naar in het wild levende dolfijnen. Een ander dier wat je hier nog wel vrij veel ziet, is de zeeschildpad. Wie met een georganiseerde snorkeltoer meegaat die heeft een redelijk grote kans dat er inderdaad zeeschildpadden gezien worden onder water.

op de foto met dieren

In de straten van Playa del Carmen en zelfs bij hotels vind je mensen met dieren zoals apen, toekans, papegaaien en zelfs poema’s en jaguars. Tegen betaling kun je met deze ogenschijnlijk tamme dieren op de foto. Deze dieren zijn vaak door middel van illegale handel verkregen en worden vaak gedrogeerd of mishandeld om geschikt te zijn om mee op de foto te gaan. Als dierenliefhebbers roepen we jullie als toeristen vooral op om absoluut niet met deze dieren op de foto te gaan. Als je dit wel doet dan houd je het lucratieve handelen in bedreigde diersoorten in stand.

leguaan