Sluiten

Excursies vanuit Playa del Carmen

Het aanbod van excursies vanuit Playa del Carmen is enorm. Hostessen van reisorganisaties komen op de welkomstbijeenkomsten bijna tijd te kort om het ruime aanbod van excursies en bezienswaardigheden toe te lichten. Niet voor niets is juist dit del van Mexico uitgekozen om als toeristische bestemming te ontwikkelen. De aanwezigheid van natuur, cultuur, stranden en een prachtig klimaat hebben ervoor gezorgd dat Playa del Carmen (en Cancun) zich hebben kunnen ontwikkelen als grote badplaatsen.

Wie een excursie wil boeken die kan dat uiteraard via een hostess doen. Er zijn in Playa del Carmen echter ook volop mogelijkheden om zelf een leuke dagtrip te regelen. In het centrum zijn volop aanbieders van excursies te vinden en ook de hotels hebben vaak een desk waar je zit soort zaken kunt regelen. Wie wat avontuurlijker ingesteld is die kan uiteraard op eigen houtje op pad gaan. Op deze pagina bieden we een overzicht van een aantal excursies die je vanuit Playa del Carmen kunt doen.

Excursies vanuit Playa del Carmen

Xcaret

Op ongeveer tien minuten rijden van Playa del Carmen ligt Xcaret Park, een modern ecologisch themapark dat vernoemd is naar de archeologische vindplaats Xcaret. Binnen het park kun je je de hele dag vermaken in het park dat opgezet is rondom een aantal cenotes. Je kunt hier zwemmen, een prachtig boottochtje van een kwartier maken en allerlei dieren bekijken zoals spinapen en jaguars. Spectaculair zijn de vele shows die gedurende de hele dag gegeven worden.

Jeeptour

Net als op zoveel zonbestemmingen kun je ook hier in Yucatan een jeeptour doen. Er zijn verschillende aanbieders waarbij je een jeepsafari kunt doen. Onze voorkeur heeft de variant waarbij je richting natuurreservaat Sian Ka’an gaat en ter plaatse ook nog een boottocht maakt door dit prachtige stukje Mexico.

Houd er rekening mee dat het (mee)rijden met een jeep niet echt comfortabel is. Voor zwangere vrouwen is een jeeptour dan ook niet geschikt en ook mensen die een zwakke rug hebben moeten zich afvragen of het wel een goed idee is om aan deze excursie mee te doen.

info en prijzen jeeptours

Xel-Ha

Snorkelpark Xel-Ha is van dezelfde eigenaars als Xcaret. In Xel-Ha, dat iets zuidelijker ligt, staat de onderwaterwereld centraal. Het park is gesitueerd rondom een natuurlijke inham en een lagune, waarbij zout water van zee met zoet water afkomstig uit het onderaardse rivierenstelsel vermengd wordt. In Xel-Ha kun je vooral snorkelen en duiken. Xel-Ha is ook een populaire plek om met dolfijnen te zwemmen. Georganiseerde excursies naar Xel-Ha worden vaak gecombineerd met een bezoek aan de archeologische site van Tulum.

Zwemmen met dolfijnen

Dit deel van Mexico is uitstekend om met dolfijnen te zwemmen. Het aanbod van mogelijkheden om met deze prachtige zoogdieren te zwemmen is vrij groot en het zeewater is gedurende het hele jaar aangenaam warm. Behalve zwemmen met dolfijnen zijn er ook andere programma’s zoals trainer voor een dag (erg leuk voor kinderen) en snorkelen tussen dolfijnen.

De grootste aanbieder van activiteiten met dolfijnen is Delphinus, die op verschillende locaties aanwezig zijn. Zij verzorgen ook het zwemmen met dolfijnen in de parken Xel-Ha en Xcaret.

info over zwemmen met dolfijnen

Snorkelen

De tijden dat je in Playa del Carmen de zee in kon lopen en volop vis zag zwemmen is inmiddels voorbij. De enorme groei wat betreft toerisme en overbevissing hebben ervoor gezorgd dat de meeste tropische vissen vlak voor het strand van Playa del Carmen verdwenen zijn. Om te snorkelen kun je het beste met een boot wat verder van Playa del Carmen weg gaan, een georganiseerde snorkelexcursie doen of de veerboot naar Cozumel nemen. Voor de kust van Cozumel is er nog wel volop koraalrif én vis aanwezig.

Duiken

De kust voor Yucatan is rijk aan koraalrif en vis. Dit gebied staat dan ook bekend om haar uitstekende duikmogelijkheden. Het aanbod van goede duiklocaties is enorm, net als het aantal aanbieders van tochten om te gaan duiken. Een aparte manier van duiken is in een cenote, waarbij je in grotten met kraakhelder water prachtige rotsformaties, stalactieten en stalagmieten te zien krijgt.

Cancún

Cancún

Europeanen geven vaak de voorkeur aan Playa del Carmen boven Cancun als vakantiebestemming. Dat heeft vooral te maken met het verschil in de manier waarop het toerisme in de twee steden ingevuld is. Cancun is een grote stad met apart voor de stad een langgerekte hotelzone die langs prachtige witte zandstranden en een felblauwe zee ligt.

Hoewel Cancun absoluut geen plek is waar je lekker over een boulevard kunt flaneren kan het geen kwaad om de reis van ongeveer drie kwartier naar Cancun te maken. Al is het alleen al om hier de prachtige diepblauwe zee te aanschouwen die in combinatie met de grote hotelcomplexen er heel andere uitziet dan Playa del Carmen. De feitelijke stad Cancun, die niet direct aan het strand ligt, is eigenlijk niet de moeite waard om te bezoeken. Daar is op een aantal winkelcentra na weinig te beleven.

Merida

De bijna een miljoen tellende stad Mérida is de hoofdstad van de deelstaat Yucatán. Het koloniale centrum van Mérida biedt een groot aantal sfeervolle straten, pleinen en bouwwerken. Door de ligging redelijk dicht bij Mayastad Chichen Itza is Mérida een populair reisdoel om te combineren met een bezoek aan Chichen Itza.

Eilanden

Voor de kust van Yucatan zijn prachtige eilanden te vinden die de moeite waard zijn om te bezoeken. Dat kan op eigen houtje, bijvoorbeeld met een veerboot, of met een georganiseerde excursie. Cozumel is een groot eiland waarvoor je zeker een hele dag uit moet trekken als je het echt goed wilt ontdekken. De beste manier om op Cozumel rond te toeren is met een scooter of huurauto.

Kleinschaligere eilanden waar het strandleven en natuur centraal staan zijn Isla Holbox en Isla Mujeres. Wel moet hierbij de kanttekening gemaakt worden dat het tien-vijftien jaar geleden nog zo idyllische Isla Mujeres door een enorme toename in populariteit eigenlijk een drukke toeristische bestemming is geworden die een groot deel van haar charme verloren heeft.

excursie typisch Mexico

excursie 'typisch Mexico'

Deze excursie wordt onder verschillende namen en met verschillende inhoud aangeboden. De ene reisorganisatie noemt het ‘Typisch Mexico’ terwijl de andere het ‘Ontdek Mexico’ noemt. Basis van deze excursie wordt gevormd door een bezoek aan een typisch Mexicaans dorp zoals Leona Vicario, waarbij de bedoeling is dat je een indruk krijgt in het dagelijks leven van de Mexicanen.

Vaak bezoek je iemand die handwerkproducten maakt, een familie waar tortilla’s gemaakt worden (die je mag proeven) en een paar plekken in het dorp. Voor doorgewinterde reizigers is dit vaak een tegenvallende excursie, omdat je weinig te zien krijgt dat je op eigen houtje niet kunt zien. Wel van toegevoegde waarde is de schat aan informatie die door de reisleider verteld wordt.

Maya-cultuur

Typisch voor deze streek is de oude Maya-cultuur. Voor velen die op vakantie gaan in Playa del Carmen staat een bezoek aan één van de voormalige Maya-steden hoog op het lijstje van excursies die ondernomen worden. Op de pagina over Maya-cultuur lees je alles over het bezoeken van onder andere Tulum, Ek Balam, Chichen Itzá en Coba.

Mayasteden rond Playa del Carmen
Mayacultuur